Office 365 nyheter - september 2020

Office 365 nyheter - september 2020

Vad är nytt i Office 365?

Cognit's nyhetssammanställning - September 2020

September har varit en händelserik månad fylld med spännande nyheter och tillkännagivanden. Lagom till Microsofts stora årliga konferens Ignite släpptes flera nya funktioner och det är mycket spännande på gång framöver.

I oktober kommer Breakout rooms i Teams

Nu i oktober kommer funktionen breakout-room till Teams, äntligen.

I oktober börjar Microsoft rulla ut möjligheten att skapa Breakout rooms. Bildkälla: Microsoft

Vid vissa typer av möten är det bra att kunna variera storleken på gruppen. Att börja med en gemensam genomgång för att sedan dela upp sig och arbeta i mindre grupper - med brainstorming eller gruppdiskussioner - tills man återsamlas för ytterligare en gemensam genomgång.

Breakout-rooms gör det enkelt för mötesorganisatörer att dela upp mötesdeltagarna i mindre grupper. Presentatörer kan sedan välja att hoppa mellan de olika rummen, skicka meddelanden till alla grupper och/eller stänga breakout-rummen och därmed ta alla tillbaka till huvudmötet.

Läs mer om nyheterna i Teams

Knapp för Ny konversation

Alla har väl någon gång råkat starta nytt inlägg istället för att svara på ett befintligt och när inläggen och svaren inte hänger ihop och byter plats kan konversationerna bli ganska förvirrande. För att motverka detta finns det nu en tydlig knapp för att starta ny konversation. Skillnaden på att svara eller att starta ny blir mer intuitiv och konversationerna blir, förhoppningsvis, lättare att följa.

Skillnaden mellan att Svara och att Starta ny konversation blir tydligare med den nya knappen för Ny konversation

Färdiga mallar minimerar administration

När du skapar ett nytt team kan du välja att kopiera ett befintligt team och på så vis spara tid i uppsättningen men du behöver ändå göra en del inställningar för varje nytt team samt gå igenom och eventuellt koppla om flikar. Om du istället använder de nya Teamsmallarna minskar du administrationen till ett minimum.

Det finns 13 färdiga mallar för olika ändamål som exempel projektledning, kvalitetsarbete eller onboarding av medarbetare. Alla med förinställda kanaler, flikar och resurser. Ni kan också skapa egna Team-mallar, helt skräddarsydda för er organisation.

Det finns 13 färdiga mallar i Teams som du kan använda eller så kan du skapa egna, helt anpassade till er organisation. Bildkälla: Microsoft

Informationspanelen sammanfattar aktiviteterna i Teamet

Den nya funktionen infopanel ger en överblick över aktiva medlemmar, fästa inlägg och annan relevant information för varje kanal. Den ger nya medlemmar möjlighet att snabbt få en överblick och befintliga medlemmar kan enkelt få koll på det viktigaste som sker i kanalen. Det är även här du hittar kanaluppdateringarna numera.

Den nya informationspanelen ger dig en snabb överblick över det viktigaste i varje kanal

Stort galleri och Tillsammansläge

När ni är fler än 9 personer i ett möte kan du välja att visa Stort galleri och se upp till 49 mötesdeltagare samtidigt istället för att bara se de personer som är mest aktiva. Som presentatör kan du också välja att sätta fokus på en deltagare i taget så att du kan se till att alla får komma till tals.

Tillsammansläget är en annan ny funktion som rensar bort deltagarnas respektive bakgrunder och visar alla mötesdeltagare som om ni sitter tillsammans i en sal med flera stolsrader. Senare i år kommer det också komma flera olika scener så att ni, beroende på typ av möte, kan sitta tillsammans i ett auditorium, i ett konferensrum eller kanske på café.

Stort galleri gör att du kan se upp till 49 deltagare samtidigt i ett möte - det är bara en av många nya funktioner som Microsoft släppt nyligen. Bildkälla: Microsoft

Stäng av förhandsvisning av meddelanden

När du får en notifiering i Teams får du också se en förhandsvisning på en del av meddelandet. Det kan ge dig en idé om vad kollegan vill säga dig så att du kan avgöra om du ska läsa meddelandet på en gång eller vänta till senare men det kan också upplevas som störande. Snart kommer du kunna välja om du vill att notifieringen ska visa första delen av meddelandet eller bara vem som försöker nå dig i Teams så att du kan välja det som passar dig bäst.

Välj om du vill visa en del av meddelandet i notifieringen. Bildkälla: Microsoft

Läs mer nya funktioner i Teams


Inspelningarna läggs i SharePoint istället för i Stream

När du spelar in ett Teamsmöte läggs inspelningarna automatiskt i Stream, Microsofts videotjänst. Microsoft väljer nu att ändra på detta så att inspelade möten lagras i OneDrive och SharePoint istället. Det kommer bland annat göra det betydligt enklare att styra behörigheter och att dela videon med externa deltagare.

Läs mer om inspelade Teamsmöten


Sortera och filtrera i Excel utan att störa någon annan

Skapa tillfälliga vyer som bara du ser och sortera och filtrera utan att störa någon annan. Bildkälla: Microsoft

Snart kan du sortera och filtrera i gemensamma Excelfiler utan att störa kollegorna som arbetar i samma fil. Genom att använda dig av temporära vyer kan du arbeta helt oberoende av de andra och sortera och filtrera som du själv önskar.

De ändringar som görs på cellnivå sprids i filen oavsett vy så du kan göra ändringar i cellerna i din egen vy som kollegorna får se och de ändringar som kollegorna gör syns i din vy.

Läs mer om hur man skapar och använder bladvyer i Excel


Med den nya SharePoint home site-appen kan du använda SharePoint direkt i Teams. Bildkälla: Microsoft

SharePoint i Teams

Den nya SharePoint home site-appen kommer göra så att du kan använda organisationens intranät direkt i Teams och på så vis få en port till organisationens intranät, snabb åtkomst till sökning i SharePoint och en personlig visning av nyheter och viktiga webbplatser. Utan att lämna Teams.

Läs mer om nyheterna i Teams


Inte bara tummen upp i nya Yammer

I Nya Yammer kan du välja olika uttryck när du "gillar" ett inlägg. Förutom standard - tummen upp för gilla - kan du välja älska, skratta, fira, tacka eller ledsen. Både författare och läsare kan se vem som reagerat på vilket sätt.

Läs mer om de  nya reaktionerna i Yammer

I Nya Yammer kan du välja flera olika uttryck när du "gillar" ett inlägg. Bildkälla: Microsoft

Missa aldrig nyheter i SharePoint

Med personliga nyhetsbrev missar du aldrig nyheterna i ert intranät. Bildkälla: Microsoft

Nu kan du få ett automatgenererat personligt nyhetsmail från SharePoint med nyheter som är relevanta för dig - som du inte redan har läst.

Nyhetsbrevet sammanställer nyligen publicerade nyheter från alla delar av organisationen som du har access till. Finns det inga nyheter som du inte har sett så skickas det inget mail och om du inte är intresserad av att få nyhetsbreven i fortsättningen kan du enkelt avregistrera dig.  

Läs mer om automatiska nyhetsbrev


Till sist...

Saknar du något som du vill att vi förklarar i form av en artikel? Maila oss och tala om vad du saknar eller hur vi sköter oss.

Och som vanligt: Vi söker fler duktiga medarbetare - tveka inte att skicka in en spontanansökan.

Det var allt för den här gången. Hör av dig om du har frågor eller funderingar kring nyhetsbrevet, Office 365, våra tjänster eller annat och följ oss gärna på sociala medier.

Vill du att vi kontaktar dig?

Tack! Vi hör av oss så snabbt vi kan.

Kan du inte vänta? Ring Saif på 070 144 26 63
Ajdå, något gick fel. Ring Saif på 070 144 26 63 så bjuder han på lunch som kompensation.

Läs mer...

Copyright Cognit Consulting AB 2015 - 2024
Personuppgiftspolicy
Genom att klicka på “Acceptera” godkänner du lagring av cookies på din enhet för att förbättra navigering på webbplatsen, analysera användningen av webbplatsen och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår personuppgiftspolicy för mer information.