Office 365 nyheter juli-augusti 2020

Office 365 nyheter juli-augusti 2020

Vad är nytt i Office 365?

Cognit's nyhetssammanställning juli-augusti 2020

Det händer mycket inom Office 365 - har du t ex sett tillsammansläget i Teams, att man kan flytta delade filer och att Forms kommer till mobilen? Läs om detta och andra spännande nyheter i SharePoint, OneDrive och Teams.

Har du provat Tillsammansläget?

Är ni fem eller flera deltagare på ett möte kan du prova det nya Tillsammansläget där det ser ut som att ni sitter tillsammans i stolsrader istället för på individuella videobilder.

Än så länge behöver du välja att slå på "Den nya mötesupplevelsen" för att kunna använda de nya möjligheterna i Teams men under hösten kommer det bli standard för alla.

Med den nya mötesupplevelsen kommer dina videomöten öppnas i ett nytt fönster så att du enklare kan fortsätta använda Teams även under mötet. Kontrollpanelen har också flyttats, den ligger nu fast i överkant på fönstret där den inte riskerar att vara i vägen för videobilderna.

Har du provat det nya Tillsammansläget i Teams? Bildkälla: Microsoft

Läs mer om den nya mötesupplevelsen i Teams

Börja mötet med rätt inställningar

Snart kommer du också kunna ansluta till mötet med rätt inställningar från början. Du kommer bland annat kunna justera bakgrunden, välja ljudkälla och justera volymen.

Teams kommer ihåg inställningarna som du gjorde vid förra mötet så om du till exempel använde en bakgrundsbild förra gången blir det automatiskt samma bakgrundsbild även nästa möte - om du inte väljer att göra någon ändring.

Gör färdigt alla inställningar innan du ansluter till mötet. Bildkälla: Microsoft

Läs mer om bakgrundseffekter och andra nyheter i Teams

Fokusera på en deltagare i taget

Som presentatör kommer du kunna välja en deltagare att sätta fokus på och personens video visas då som huvudvideo för alla deltagare. Genom att fokusera på en deltagare i taget kan man låta alla komma till tals under ett möte.

Fokusera på en deltagare i taget. Bildkälla: Microsoft

Forms i mobilen

Microsoft Forms används för att skapa enkäter och formulär. För närvarande behöver du använda en webbläsare (ex Edge, Chrome eller Safari) för att kunna arbeta med Forms-formulär men snart kommer du kunna använda Office-appen i din mobil för att öppna och skapa formulär.


Flytta delade filer

Flytta en fil men fortsätt dela. Bildkälla: Microsoft

Om du har delat en fil och behöver flytta den, antingen från din OneDrive till SharePoint eller mellan olika SharePointsiter kommer du kunna välja att fortsätta dela filen även från det nya stället.

Du behöver bara välja att fortsätta dela filen med de ursprungliga mottagarna i samband med att du utför en flytt. Alla som hade access till filen får information om att filen flyttat och en uppdaterad länk med samma behörigheter till filen som de hade tidigare.

Läs mer om nyheterna i OneDrive


Ny kolumntyp till SharePoint

När du hanterar listor och dokumentbibliotek i SharePoint kan du vilja lägga till metadata av olika typer. Nu finns det en ny kolumntyp att välja på - för att lägga in bilder.

När du har lagt till en bildkolumn kan ni sedan lägga till bilder direkt i listan eller biblioteket. Använder du mobilen kan du dessutom använda mobilkameran och ta en ny bild.

Det går också granska, byta ut och ta bort bilden i filegenskaper

Läs mer om den nya kolumntypen i SharePoint

Skapa en kolumn för bilder. Bildkälla: Microsoft

Förhandsgranska innan publicering

Under sommaren har Microsoft börjat rulla ut en ny funktion i SharePoint - förhandsgranska sidinformation.

Denna funktion ger dig viktig information om din sida eller nyhetsinlägg innan du publicerar. Du får möjlighet att kontrollera så att du publicerar på rätt ställe, att inga obligatoriska uppgifter saknas och att tumnagelbilden som kommer associeras till din sida är korrekt. Är det något som inte stämmer har du möjlighet att ändra detta innan du publicerar.

Förhandsgranska sidinformation innan du publicerar. Bildkälla: Microsoft

Välj en egen sidmall som standardmall

Det har blivit ganska enkelt att skapa och använda egna skräddarsydda mallar för informationssidor i SharePoint.Nu kommer det också bli möjligt att använda en av dina egna sidmallar som standardmall när du skapar nya sidor.

Välj en egen sidmall som standardmall för nya sidor. Bildkälla: Microsoft

Läs mer om hur du skapar och hanterar sidmallar i SharePoint


Workflows stängs ner 1 november

Före Power Automate (det som förut hette Flow) fanns något som hette Workflows till SharePoint - för att automatisera händelser som att uppdatera status eller skicka påminnelse.

Microsoft har länge arbetat för att byta ut workflows mot Power Automate och som ett led i detta stänger de ner möjligheten att köra och skapa workflows i SharePoint 2010 från den 1 november 2020.

Workflows i SharePoint 2013 kommer fortsätta fungera tills vidare men Microsoft rekommenderar att man även där snarast går över till Power Automate eller någon annan lösning.

Är du osäker på om ni använder något flöde som skulle behöva bytas ut kan en administratör kontrollera er lösning med hjälp av SharePoint Modernization Scanner


Nytt från Cognit

Så blir du mer effektiv i Teams

5 smarta tips i Teams, genvägar till en enklare vardag

Smarta tips för dig som börjat använda Teams och vill lära dig lite mer om hur du blir mer effektiv i vardagen med Teams.
Läs mer här


Till sist...

I månadens nyhetsartikel har vi sammanfattat det vi tyckte var mest spännande från juli-augusti.

Saknar du något som du vill att vi förklarar i form av en artikel? Maila oss och tala om vad du saknar eller hur vi sköter oss.

Och som vanligt: Vi söker fler duktiga medarbetare. Finns inte rollen i listan? Hör av dig ändå.

Det var allt för den här gången, hör av dig om du har frågor eller funderingar kring nyhetsbrevet, Office 365, våra tjänster eller annat och följ oss gärna på sociala medier.

Vill du att vi kontaktar dig?

Tack! Vi hör av oss så snabbt vi kan.

Kan du inte vänta? Ring Saif på 070 144 26 63
Ajdå, något gick fel. Ring Saif på 070 144 26 63 så bjuder han på lunch som kompensation.

Läs mer...

Copyright Cognit Consulting AB 2015 - 2024
Personuppgiftspolicy
Genom att klicka på “Acceptera” godkänner du lagring av cookies på din enhet för att förbättra navigering på webbplatsen, analysera användningen av webbplatsen och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår personuppgiftspolicy för mer information.