Office 365 nyheter - februari 2021

Office 365 nyheter - februari 2021

Vad är nytt i Office 365?

Cognits nyhetssammanställning - februari 2021

Läs om Microsoft Viva Topics, Viva Connections, Viva Learning och Viva Insights. De nya verktygen för att öka medarbetarnas engagemang, välbefinnande och möjlighet att upptäcka ny kunskap i det dagliga arbetet.

Vi berättar också om nya funktioner för att förstora bilder i SharePoint, skapa registreringsformulär till möten och webinar och dela mailkonversationer i Teams med mera.


Microsoft presenterar Microsoft Viva

Microsoft Viva ska hjälpa människor att trivas och må bra på jobbet.

I början av februari presenterades Microsoft Viva, en ny plattform som ska hjälpa människor att trivas och må bra på jobbet.

Microsoft Viva är en "Employee Experience Platform" som erbjuder verktyg för att öka medarbetarnas engagemang, välbefinnande och möjlighet att upptäcka ny kunskap i det dagliga arbetet.

Viva består av fyra delar; Topics, Connections, Insights och Learnings.


Viva Topics analyserar data med AI

Viva Topics använder AI för att analysera din organisations data och organiserar automatiskt innehåll och expertkunskaper från olika system och team på särskilda ämnessidor. Det kan till exempel gälla projekt, produkter, processer och kunder - information som är unik för din organisation.

När Viva Topics identifierar ämnen samlar och sammanställer den relaterad information på olika ämnessidor. Ämnessidor byggs automatiskt av AI och kan kompletteras och förfinas av experter inom organisationen.

Läs mer om Viva Topics


Viva Connections - allt på samma ställe

Viva Connections, en modern medarbetarupplevelse. Bildkälla: Microsoft

Effektiv kommunikation är avgörande för ett hälsosamt företag, men med så många kanaler det stor risk att viktig information försvinner i bruset. Microsoft Viva ska göra det enkelt för alla att hitta den information de behöver, delta i konversationer och dela med sig av sin expertis.

Ena delen av Viva Connections är en personlig instrumentpanel som integrerar intranätet i SharePoint med Teams och gör det ännu enklare att hitta allt man behöver för att kunna utföra sitt jobb, allt på samma ställe.

Den andra delen av Viva Connections är ett personligt flöde där medarbetarna kan utforska nyheter och bidra till konversationer. Du kan publicera innehåll från SharePoint, Yammer eller Microsoft Stream till ett enda flöde och lägga upp de externa nyheter och innehåll som du vill att medarbetarna ska se.

Viva connections håller på att rullas ut och ingår i din befintliga SharePoint-licens.

Läs mer om Viva Connections


Viva Insights - insikter som hjälper er att utvecklas

Appen Viva Insights i Teams ger individer, chefer och ledare personliga insikter som hjälper alla i en organisation att utvecklas. Insikterna genereras från aggregerad och avidentifierad data för att upprätthålla personlig integritet.

Appen Viva insights i Teams och den nya dashboard-panelen Glint och Viva Insights är tillgänglig redan nu i en publik förhandsversion.

Läs mer om Viva Insights

Viva Insights - insikter som hjälper er att utvecklas. Bildkälla: Microsoft

Viva Learning ett nav för utbildning

Viva Learning samlar innehåll från LinkedIn Learning, Microsoft Learn, din organisations eget anpassade innehåll och utbildningar från innehållsleverantörer som Skillsoft, Coursera, Pluralsight och edX.

Med Viva Learning kan medarbetarna enkelt upptäcka och dela allt från utbildningar till mikrolärande innehåll. Det finns även verktyg för att tilldela kurser och utbildningar och spåra genomförandet av kurser för att främja en inlärningskultur.

Läs mer om Viva Learning


Klicka på bilden för förstoring i SharePoint

Snart kan du öppna en förstoring av bilden i SharePoint genom att klicka på den.

Bilder som är inlagda i webbdelen Bild blir klickbara och öppnar en sk Lightbox med bilden i förstorat läge. Resten av sidan tonas ner och inaktiveras. Du trycker eller klickar en gång till för att koppla ur bildförstoringen och återställa sidan till dess normala funktionalitet.

Klicka på en bild i SharePoint för att se den större och tydligare. Bildkälla: Microsoft

Varning om att filen raderas från molnet

Visst händer det att någon råkar radera en fil i OneDrive i tron att de bara rensade på sin egen dator? Det nya varningsmeddelandet är tänkt att förhindra detta.

Nu får du varning när du tar bort en fil från OneDrive. Bildkälla: Microsoft

Första gången du raderar filer från OneDrive får du ett varningsmeddelande som upplyser om att filerna kommer att raderas från OneDrive överallt, inte bara på din dator. Det finns också en länk till OneDrive-papperskorgen där du kan återställa nyligen raderade filer om det behövs.

Du kan klicka i att inte visa meddelandet igen och då raderas filerna på en gång vid nästa tillfälle.


Dela en mailkonversation i Teams

Med Share to Teams från Outlook kan användare dela en e-postkonversation från Outlook, inklusive bilagor, till valfri chatt eller kanal i vilken Teams-klient som helst.

När du delar ett e-postmeddelande från Outlook, kommer Dela till team i Outlook antingen att starta ett fönster i Teams-skrivbordsklienten eller öppna ett fönster i Outlook. I Teams ser teammedlemmarna en förhandsgranskning av e-postmeddelandet som de kan öppna för att se hela innehållet.


Låt deltagarna registrera sig till mötet

Snart kan du skapa en registreringssida både till vanliga teamsmöten och till webinarier.

När du väljer att använda registrering till ditt möte får de som bjuds in ett e-postmeddelande med en länk till ett registreringsformulär. Efter registreringen får deltagarna en e-postbekräftelse med kalenderinbjudan till mötet. Återkommande möten och kanalmöten stöder för närvarande inte registreringsfunktionalitet.

Den nya funktionen kan användas för att bättre hantera närvaro före och efter ett event.

Skapa ett enkelt registreringsformulär och låt deltagarna registrera sig. Bildkälla: Microsoft

Hög tid att byta från Skype till Teams

I juli 2019 tillkännagav Microsoft att Skype för Business Online kommer att läggas ner den 31 juli 2021, vilket gav användarna två år på sig att planera och genomföra övergången till Microsoft Teams.

Skype for Business Online kommer att fungera fullt ut fram till att det läggs ner den 31 juli 2021 men därefter kommer tjänsten inte längre vara tillgänglig. Så, använder du Skype for Business Online fortfarande är det hög tid att planera för och börja uppgradera till Teams.

Läs mer om vad nedläggningen av Skype innebär


Tips för att jobba smartare i Office 365

Funktionen du inte visste fanns i Teams som gör att du kan släppa jobbet efter arbetstid

Klockan är 22:30 en lördag och en ambitiös kollega skriver till dig i Teams, det plingar till i din telefon och du börjar "smygjobba" en lördagskväll. Känner du igen dig? Det finns tack och lov en enkel lösning ett par klick bort.

Lär dig hantera tysta timmar i Teams


Visste du att Office 365 kan rekommendera filer du behöver men inte visste att de fanns?

Hitta filer du inte visste att du behövde med den smarta "rekommenderat" funktionen i Office 365

Hitta filerna genom att låta systemet rekommendera dig


Till sist...

Saknar du något som du vill att vi förklarar i form av en artikel? Maila oss och tala om vad du saknar eller hur vi sköter oss.

Det var allt för den här gången, hör av dig om du har frågor eller funderingar kring nyhetsbrevet, Office 365, våra tjänster eller annat och följ oss gärna på sociala medier.

Vill du att vi kontaktar dig?

Tack! Vi hör av oss så snabbt vi kan.

Kan du inte vänta? Ring Saif på 070 144 26 63
Ajdå, något gick fel. Ring Saif på 070 144 26 63 så bjuder han på lunch som kompensation.

Läs mer...

Copyright Cognit Consulting AB 2015 - 2024
Personuppgiftspolicy
Genom att klicka på “Acceptera” godkänner du lagring av cookies på din enhet för att förbättra navigering på webbplatsen, analysera användningen av webbplatsen och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår personuppgiftspolicy för mer information.