Office 365 nyheter - juni 2021

Office 365 nyheter - juni 2021

Vad är nytt i Office 365?

Cognit's nyhetssammanställning - juni 2021

Nu är det officiellt - Windows 11 är på gång och Microsoft visar nu upp en förhandsversion av det nya operativsystemet som ska släppas senare i år.

Andra intressanta nyheter är bland annat att du kan dela filer i Teams, söka efter bilder både i SharePoint och Bing och att du kan skapa uppgifter centralt och publicera dem till organisationen.


Microsoft visar upp Windows 11

Nu i juni gick Microsoft ut med nyheten att Windows 11 beräknas komma ut på marknaden senare i år.

Det nya operativsystemet kommer bland annat ha ett väsentligt omgjort gränssnitt – både grafiskt och funktionellt, en förenklad startmeny och en så kallad widget-låda för ett personligt flöde med att-göra-listor och foton med mera.

Det nya operativsystemet Windows 11 kommer bland annat ha ett omgjort gränssnitt och förenklad startmeny. Bildkälla: Microsoft

Du som har Windows 10 på din dator kommer kunna uppgradera till Windows 11 helt kostnadsfritt men förvirringen har varit stor om vilka hårdvarukrav som egentligen gäller och det är inte säkert att alla nya datorer når upp till kraven för det nya operativsystemet.

För dig som inte kan eller vill uppgradera till Windows 11 kommer Windows 10 fungera fint i flera år till och Microsoft har åtagit sig att fortsätta erbjuda support för Windows 10 fram till den 14 oktober 2025.

Läs mer om Windows 11.


Dela filer i Teams

Snart behöver du inte längre lämna Teams för att dela en fil. Skapa en delbar länk i Teams och ställ in rätt behörigheter på en gång. Du kan också ställa in behörigheter för filer som lagras i SharePoint eller OneDrive när du delar filer i en privat chatt eller startar en kanalkonversation.

Gör delningsinställningar när du delar en fil i en chatt eller en kanalkonversation i Teams. Bildkälla: Microsoft

Dela ljud från mobilen

Nu kan du dela musik, appar och video med ljud när du delar innehåll i mobilen. Uppdateringen av Teams mobilapp gör det möjligt för dig att välja att även dela ljud när du delar skärm på iPhones/iPads och Android-enheter.

Dela musik, appar och video med ljud även i mobilen. Bildkälla: Microsoft

Funktionen håller på att rullas ut nu men för att få tillgång till funktionen krävs att du har Android 10 eller senare respektive iOS 13 eller senare på din telefon eller platta.


Pratbubblor i Teams

Chattinlägg som skickas i ett Team-möte visas nu som pop-uprutor - Chattbubblor - direkt i mötet, vilket gör chatten mer central för konversationen och lättare att följa. Du behöver inte längre öppna chattfönstret manuellt i ett möte för att se vad deltagarna skriver men du kan öppna det för att till exempel gå tillbaka och läsa tidigare inlägg.

Chattinlägg visas nu som pop-up istället för i ett chattfönster. Bildkälla: Microsoft

Den här funktionen är aktiverad som standard och om du vill inaktivera den väljer du "Visa inte chattbubblor" under fler åtgärder.

Läs mer om vad som är nytt i Teams


Bildsökning i Microsoft 365

När du söker i SharePoint, Office eller Bing finns det färdiga vertikaler/filter som du kan använda dig av för att specificera din sökning. Du kan till exempel söka efter personer, filer, webbplatser eller nyheter. Snart kan du också välja att söka efter bilder.

Sökningen utförs bland innehåll som lagras i Microsoft 365 eller externa system med Microsoft Graph-anslutningar.

Läs mer om Microsoft Search


Visa bilder i formulär

Bilder som lagras i Microsoft-listor kommer kunna visas i anpassade formulär i Power Apps. Du kan välja att visa bilderna i fyra olika storlekar: små, medelstora, stora eller originalstorlek.

Läs om vad som är nytt i SharePoint

Visa bilder i anpassade formulär i Power Apps. Bildkälla: Microsoft

Publicera uppgifter till Tasks

Tasks i Teams kan ge dig en ny överblick över dina uppgifter, både personliga och teamuppgifter. I Tasks hittar du uppgifter från Microsoft To Do, Planner och Outlook. Smarta listor som "Tilldelad till mig" samlar ihop uppgifter från olika uppgiftslistor och presenterar dem i en enda lista, som du har tillgång till både i datorn och mobilen.

Nu kommer också Task publishing som innebär att du kommer kunna skapa uppgifter centralt och publicera till olika arbetsgrupper.

Skapa och publicera uppgifter centralt som du sedan kan prioritera och tilldela enskilda anställda. Bildkälla: Microsoft

Som arbetsledare kan du enkelt tilldela uppgifter till enskilda anställda och som medarbetare kan du se en enkel prioriterad lista över uppgifterna i din mobil.

Läs mer om att publicera Tasks


Öppna i skrivbordsapp direkt från Sök

Microsoft Sök kommer kompletteras med en åtgärdsmeny där du kan välja vad du vill göra med filen redan i sökresultatet. Du kommer kunna öppna filen i webbläsaren eller i skrivbordsappen. Du kommer också kunna ladda ner, dela och kopiera länk till dokumentet direkt.


Tips för att jobba smartare i Office 365

Att dela eller inte dela

När du skickar ett mail med filer i Outlook får du frågan om du vill skicka som en bifogad fil eller om du vill skicka en delningslänk. Vi reder ut när du ska dela och när du inte ska dela dokument

Läs om att dela eller inte dela i Office 365


Bli en mästare på notifieringar i Teams

Får du massor med notifieringar i Teams men inte från de kanaler som du är intresserad av? Eller känner du att du missar saker för att du inte fått meddelande om det? Vi visar hur du blir en mästare på notifieringar

Läs om hur du får de notifieringar du vill ha i Teams


Till sist...

Saknar du något som du vill att vi förklarar i form av en artikel? Maila oss och tala om vad du saknar eller hur vi sköter oss.

Och som vanligt: Vi söker fler duktiga medarbetare. Finns inte rollen i listan? Hör av dig ändå.

Det var allt för den här gången, hör av dig om du har frågor eller funderingar kring nyhetsbrevet, Office 365, våra tjänster eller annat och följ oss gärna på sociala medier.


Ha en riktigt trevlig sommar! 🌞

Vill du att vi kontaktar dig?

Tack! Vi hör av oss så snabbt vi kan.

Kan du inte vänta? Ring Saif på 070 144 26 63
Ajdå, något gick fel. Ring Saif på 070 144 26 63 så bjuder han på lunch som kompensation.

Läs mer...

Copyright Cognit Consulting AB 2015 - 2024
Personuppgiftspolicy
Genom att klicka på “Acceptera” godkänner du lagring av cookies på din enhet för att förbättra navigering på webbplatsen, analysera användningen av webbplatsen och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår personuppgiftspolicy för mer information.