Office 365 nyheter - januari 2020

Office 365 nyheter - januari 2020

Vad är nytt i Office 365?

Cognit's nyhetssammanställning

I månadens nyhetsartikel sammanfattar vi det vi tyckte var mest spännande från januari 2020. Läs om bland annat läskvitton i Teams, bildbehandling i SharePoint och om att agera på kommentarer i Outlook utan att behöva öppna dokumentet.

Beskär bilderna direkt i SharePoint

Nu kan du ändra format på din bild direkt på SharePointsidan. Bildkälla: Microsoft

Hantering av bilder i SharePoint Online blir ännu lite enklare och smidigare. För inte så länge sedan kom möjligheten att dra in en bild direkt till SharePoint-sidan. En bild-webpart skapas automatiskt där du släpper din bild och bilden laddas upp till SharePoint.

Nästa förbättring är att det även går att beskära bilderna direkt på SharePoint-sidan. Nu behöver du alltså inte skapa och ladda upp flera varianter av en bild för att formatet inte riktigt stämde med platsen du ville lägga den på. Du lägger bara in din bild och anpassar den direkt och sen är det klart.

För att komma åt den nya kontrollen väljer du Redigera på bild-webparten och klickar på bilden. Du kan välja om du vill använda fasta bildförhållanden (ex 16:9, 3:2 etc) eller anpassade.

Läs mer om hur du hanterar bilder i SharePoint


Har du sett att det finns läskvitton i Teams?

Nu kan du få läskvitton i Teams

Om du vill vara säker på att mottagaren har läst ditt chattmeddelande kan du titta efter läskvittosymbolen till höger om meddelandet.

Men tänk på att det är först när när mottagaren klickar i svarsrutan för att svara som läskvittot aktiveras. Mottagaren kan alltså ha läst ditt meddelande i en avisering eller i chattflödet utan att det syns att det är läst.

Läskvitton visas bara för personer inom organisationen och det går att stänga av funktionen om du inte vill att läskvitton ska visas.

Läs mer om läskvitton i Teams


Agera på en kommentar (@mention) direkt i Outlook

När någon taggat dig med @ i en kommentar får du en notifiering på email och du kan välja att besvara kommentaren direkt från Outlook. Bildkälla: Microsoft

Du kan få snabb återkoppling på en kommentar i till exempel Excel genom att använda @ och tagga en medarbetare som du vill ha respons ifrån i din kommentar. Personen du omnämnt får ett mail med din kommentar och en länk till dokumentet och kan besvara kommentaren.

Inom kort kommer det bli möjligt att svara på kommentaren direkt ifrån Outlook - utan att först växla till Excel. En förhandsvisning av dokumentet (eller delar av det) kommer också skickas med i mailet.

Funktionen rullas först ut till Excel, Word och PowerPoint och enbart i onlineversionen till att börja med men kommer till fler programversioner efter hand.

Läs mer om att använda @mention


"Ny chatt"-knappen flyttas i Teams

Knappen för att starta ny chat i Teams flyttas och placeras längst upp i chat-listan. Bildkälla: Microsoft

Knappen för att starta en ny chatt i Teams flyttas. Den nya placeringen blir längst upp i chatt-rutan och det betyder att du måste öppna chatten för att kunna starta en ny chatt.

Idag finns det flikar för "Senaste" och "Kontakter" i chatten, dessa flyttas också och läggs istället i en rullgardinsmeny. Förmodligen både för att få plats med den nya knappen och för att Chattfliken ska fungera mer likt de övriga flikarna i Teams.

Uppdateringen rullas ut nu och beräknas vara fullt utrullad i februari.


Se vilka ändringar som gjorts på en SharePoint-sida

Jämför olika versioner och se tydligt vilka ändringar som gjorts, när, och av vem. Bildkälla: Microsoft

Microsoft lanserar inom kort "visualiserad versionshistorik" för sidor och nyhetsinlägg i SharePoint.

Den nya funktionen innebär att du kommer kunna se äldre versioner av SharePointsidan, jämföra olika versioner och se precis vilka ändringar som gjorts, när de gjorts och av vem. Vid behov kan du också återställa till en tidigare version eller ta bort versionen.

Läs mer om nyheter i SharePoint


Nytt formulär för att boka möte

Formuläret för att skapa ett nytt Teamsmöte görs om. Bildkälla: Microsoft

Formuläret för att schemalägga ett nytt möte i Teams får en make-over och du kommer kunna göra val och inställningar som du tidigare bara kunnat göra när du bokade möte i Outlook.

Du kommer till exempel kunna se tillgänglighets-status, bjuda in både obligatoriska och frivilliga deltagare och skapa/boka heldagsaktiviteter. Du kommer också kunna välja att skicka ett meddelande när du ställer in ett möte, även det är faktiskt en ny funktion för Teams.

En annan intressant funktion, om du ofta har möten med personer i andra länder, är att det går att välja tidszon. Systeminställningarna används som standard men du kan alltså välja om du vill använda en annan tidszon för ett specifikt möte.

Läs mer om Teamsmöten


Till sist...

Saknar du något som du vill att vi förklarar i form av en artikel? Maila oss och tala om vad du saknar eller hur vi sköter oss.

Och som vanligt: Vi söker fler duktiga medarbetare. Finns inte rollen i listan? Hör av dig ändå.

Det var allt för den här gången, hör av dig om du har frågor eller funderingar kring nyhetsbrevet, Office 365, våra tjänster eller annat och följ oss gärna på sociala medier.

Vill du att vi kontaktar dig?

Tack! Vi hör av oss så snabbt vi kan.

Kan du inte vänta? Ring Saif på 070 144 26 63
Ajdå, något gick fel. Ring Saif på 070 144 26 63 så bjuder han på lunch som kompensation.

Läs mer...

Copyright Cognit Consulting AB 2015 - 2024
Personuppgiftspolicy
Genom att klicka på “Acceptera” godkänner du lagring av cookies på din enhet för att förbättra navigering på webbplatsen, analysera användningen av webbplatsen och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår personuppgiftspolicy för mer information.