Office 365 nyheter - maj 2020

Office 365 nyheter - maj 2020

Office 365 nyheterna du inte vill missa

Cognit's nyhetssammanställning för maj 2020

Har du sett att det går ha flera fönster öppna i Teams och att du kan skapa egna mallar för nya Team? Och att det kommer en ny app för listor där du kan skapa en lista från ett Excelblad? Läs också om att schemalägga publicering och anpassa sidfoten i SharePoint med mera.


Använd mallar för att skapa nya team med färdiga strukturer

Använd fördefinierade mallar för att skapa nya team. Du kan använda de inbyggda mallarna eller skapa dina egna med rätt struktur, kanaler och flikar. Bildkälla: Microsoft

Ska du skapa ett nytt team? Nu kan du komma igång ännu snabbare med Teammallar. Det kommer finnas ett antal olika mallar att välja mellan. Varje mall har sina fördefinierade kanaler med flikar och appar och dessutom vägledning om hur du använder och anpassar mallen. Du kommer också kunna skapa egna anpassade mallar med era egna standardiserade teamstrukturer, relevanta appar och flikar.

Mallar i Teams kommer att rullas ut de närmaste månaderna och visas automatiskt.

Läs mer om nyheterna i Teams

Trött på att behöva logga in om och om igen?

Snart kommer du att kunna logga in med Azure Active Directory Single Sign-On (SSO) även till tredjepartsappar i Teams, både på desktop och i mobilen. Detta betyder att när du väl loggat in i teams behöver du inte logga in igen för att använda appar som är integrerade med Teams.

Teamsmöte i ett eget fönster

Öppna teamsmötet i ett nytt fönster. Bildkälla: Microsoft

Det kommer bli möjligt att öppna möten och samtal i separata fönster i Microsoft Teams och då kan du till exempel kan ha Teams öppet på en skärm och onlinemötet på en annan.

Mötes- och samtalskontrollerna (kontrollerna för att hantera video och ljud, dela skärm och räcka upp handen med mera) kommer också flyttas så att de ligger fast i överkanten av mötesfönstret - tillgängliga hela tiden utan att skymma det underliggande innehållet.

Förändringen kommer införas automatiskt så du behöver bara vänta på att det ska införas men om du vill testa så fort detta blir tillgängligt gör du såhär:
1. Klicka på din profil uppe till höger i menyn, välj inställningar
2. Kryssa i "Aktivera nya samtal och mötesupplevelser" och starta sedan om Teams-klienten.

Gå till inställningar och kryssa för att du vill använda den nya samtals- och mötesupplevelsen. Bildkälla: Microsoft

Ett nytt sätt att skapa och underhålla listor

Microsoft Lists, en ny app för att hantera listor. Bildkälla: Microsoft

Microsoft Lists är en ny Microsoft 365-app som hjälper dig att hantera och skapa listor antingen i den nya appen på datorn eller i mobilen eller direkt från Microsoft Teams. Håll koll på frågor, tillgångar, rutiner, kontakter, lager och mer med hjälp av anpassningsbara vyer, regler och notifieringar.

Det kommer finnas ett antal färdiga mallar att utgå ifrån för att snabbt komma igång. Du kan också välja att använda en av dina egna listor som mall eller skapa en lista ifrån ett Excelblad och då får du en färdig lista med kolumner och värden från din Excellista.

Läs mer om Microsoft Lists

Schemalägg publicering i SharePoint

Schemalägg publicering av nyheter och informationssidor i SharePoint. Bildkälla: Microsoft

Inom kort kommer du kunna ställa in ett framtida datum och tid för publicering av sidor och nyhetsinlägg i SharePoint. Då blir det enkelt att i god tid förbereda nyhetsinlägg och informationssidor och ställa datum och tid för när de ska publiceras.

Publiceringen sköts sedan helt automatiskt och du behöver inte riskera att glömma något. Använder ni er av sidgodkännande på en websajt kommer sidan inte publiceras förrän den blivit godkänd.

Schemaläggning kommer vara inaktiverat som standard och måste aktiveras på webbplatsnivå för att kunna användas.

Läs mer om schemaläggning i SharePoint

Kopplingar mellan Outlook och Teams

Dela konversation till Outlook.  Bildkälla: Microsoft

I dag genomförs en stor del av våra möten på distans men när du bokar ett nytt möte i Outlook är det lätt att glömma bort att göra det till ett online-möte. Snart kommer du kunna ställa in Outlook så att alla möten skapas upp som online-möten automatiskt -med tillhörande länk och instruktioner för att ansluta till mötet.

Det kan finnas tillfällen då du vill dela en Team Chat med en eller flera personer som inte ingår i teamet. Du kan dela Team Chat-meddelanden med dina e-postkontakter i Outlook med alternativet Dela till Outlook,  som du hittar i åtgärdsmenyn (de tre punkterna) i Teams-konversationen.

Det går också göra tvärtom; dela en e-posttråd med medlemmar av en Teamskanal. Det gör du genom att helt enkelt lägga till kanalen som mottagare i Outlook. På det sättet kan du fortsätta din e-postkonversation och samtidigt hålla Teammedlemmarna uppdaterade.

Läs mer om integrationen mellan Outlook och Teams

Ny layout för SharePoint-sidfoten

Bildkälla: Microsoft

Sidfoten i SharePoint finns nu i två varianter: Enkel och Utökad.

Den nya utökade layouten har två navigeringsnivåer för etiketter och länkar så att du kan gruppera dina länkar i sidfoten i kolumner. Nytt är också att du kan byta bakgrundsfärg på sidfoten.

När du valt den utökade layouten kan du lägga till länkar och etiketter i två nivåer på samma sätt som i en meny. Ändrar du tillbaka till Enkel layout visas bara etiketter och länkar från toppnivån i din sidfotsnavigation men länkarna finns sparade tills du väljer att ta bort dem.

Du hittar det nya layoutalternativet under Inställningar > Ändra stil > Sidfot. Lägg till nya länkar och etiketter genom att klicka på Redigera i sidfoten.

Nytt från Cognit

Vill ni ha hjälp med att styra upp rutinerna för semesteransökan, hålla koll på när avtal måste förnyas eller se till att inte missa viktiga steg i onboardingprocessen?
Vi har sett att flera av våra kunder har liknande frågeställningar när det gäller att hantera till exempel avtal, semesteransökningar och onboarding/offboarding-processer och har tagit fram ett antal paketerade lösningar. Våra tilläggsmoduler är färdiga lösningar som läggs till på er befintliga SharePointlösning.

Modul för Semesteransökan

Ett enkelt och smidigt sätt att registrera och hantera semesteransökningar

Modul för Avtalsregister

Håll koll på dina avtal och få påminnelser när du behöver agera mm

Modul för Onboarding

Planera, genomför och följ upp er onboarding-process på ett enkelt sätt

Vi har flyttat. Numera hittar du oss på Vallgatan 13 i Göteborg.

Till sist...

Vi har flyttat in till stan!
Från och med 1 juni 2020 hittar du oss på Vallgatan 13 i Göteborg men av omtanke om din och vår hälsa genomförs fortfarande så många av våra möten som möjligt online, via Microsoft Teams eller andra digitala onlinemötesverktyg.

Saknar du något som du vill att vi förklarar i form av en artikel? Maila oss och tala om vad du saknar eller hur vi sköter oss.

Vill du att vi kontaktar dig?

Tack! Vi hör av oss så snabbt vi kan.

Kan du inte vänta? Ring Saif på 070 144 26 63
Ajdå, något gick fel. Ring Saif på 070 144 26 63 så bjuder han på lunch som kompensation.

Läs mer...

Copyright Cognit Consulting AB 2015 - 2024
Personuppgiftspolicy
Genom att klicka på “Acceptera” godkänner du lagring av cookies på din enhet för att förbättra navigering på webbplatsen, analysera användningen av webbplatsen och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår personuppgiftspolicy för mer information.