Ledningssystem & Ledarskap för AI

AI kräver ledningens engagemang. Nu.

Artificiell intelligens (AI) har potentialen att förändra vårt samhälle i en takt som får tryckpressen och miniräknaren att framstå som små tekniska steg framåt.

Det är viktigare än någonsin att ha en genomtänkt strategi för att hantera och kontrollera vilka AI-lösningar som ni inför i ert företag, hur ni använder dem, och framförallt att börja nu.

Ett talande exempel som OpenAI lyfter fram i sitt tekniska underlag för den nya versionen av ChatGPT är:

"For instance, if multiple banks concurrently rely on GPT-4 to inform their strategic thinking about sources of risks in the macroeconomy, they may inadvertently correlate their decisions and create systemic risks that did not previously exist".

Dessa nya verktyg kan få vem som helst att känna att de har superkrafter, men med stor makt kommer stort ansvar.

Våra tjänster

Vi erbjuder en rad tjänster för att säkerställa att ditt företag är väl förberett för att hantera AI, inklusive:

 1. Utvärdering och vidareutveckling av ledningssystem: Vi arbetar tillsammans med dig för att se över och förbättra ditt företags ledningssystem, så att det kan hantera ledning, styrning och kontroll av AI effektivt och ansvarsfullt.
 2. Digitala verktyg: Vi tillhandahåller de verktyg som behövs för att skapa, förvalta och få effekt av ledningssystem
 3. Utformning och implementering av AI-policy: Vi hjälper dig att skapa och införa en policy för ansvarsfull användning av AI, som säkerställer att ditt företag använder AI på ett sätt som är etiskt, lagligt och i linje med era värderingar.
 4. Uppdatering av datasäkerhetsriktlinjer: Vi hjälper dig att identifiera och hantera risker förknippade med AI och säkerställa att dina datasäkerhetsriktlinjer är anpassade för att skydda din organisation i en AI-driven värld.
 5. Tillämpning av AI-modeller: Vi erbjuder expertråd och vägledning kring användningen av generativ AI och andra avancerade AI-modeller, så att du kan maximera deras potential samtidigt som du minimerar riskerna.

Människor och ledning behövs

Generativ AI (ex ChatGPT) är bra på att generalisera, men ledarskap är svårt att generalisera. 

AI:n kommer ännu inte förstår hur människorna i er verksamhet fungerar.

Nedan är ett par saker som (generativ) AI inte är lämpligt för (ännu) och som kräver faktiskt mänsklig intelligens.

 • AI har ingen empati. Ledarskap handlar i mångt och mycket om att hantera samspelet mellan människor. Det kräver att vi förstår människor och individers individuella drivkrafter.
 • AI kan inte hantera kreativitet, kritiskt tänkande och "sunt förnuft". Den generativa AI:n som nu tågar in på alla företag kan förenklat sagt bara statistiskt gissa sig fram till vad som är sant, den kan inte förstå om något är "sant" på samma sätt som en människa.
 • AI är i dagsläget inte ett verktyg som ska användas för att fatta beslut. AI kan radikalt effektivisera hur vi tar beslut, men det behöver vara människor som fattar besluten och har lagt sitt mänskliga tänkande som grund för beslutet.
 • AI har mycket fel men låter helt säker.
 • Även de nyaste GPT modellerna vet inget om världen efter September 2021. Det behövs någon som bevakar förändrade krav från lagstiftare, branschorganisationer och andra regulatoriska enheter. Ni behöver någon som kan förstå hur det ska tillämpas och löpande ändra förhållningssätt allteftersom området utvecklas. Exempelvis genom att certifiera enligt ISO 42001 när den är redo.
 • Den generativa AI som nu blivit väldigt populär, ChatGPT, m.fl. kan bara använda redan utfört arbete som data-källa, inte förutsäga framtidens möjligheter.
Boka ett möte

Risker med AI

Att inte agera snabbt och proaktivt för att anpassa sig till AI kan medföra risker, exempelvis:

 • Förlust av konkurrenskraft: Riskera att bli omsprungen av konkurrenter.
 • Juridiska och etiska problem: Otillräcklig hantering och kontroll av AI kan leda till att ni bryter mot lagar, krav och regler, samt skada företagets rykte.
 • Datasäkerhetsrisker: AI kan skapa nya sårbarheter och hot ni måste hantera.

Varför välja Cognit?

 • Expertkunskap: Vårt team består av såväl ledningskonsulter som tekniska experter med lång erfarenhet av att arbeta med företag i olika branscher. Vi förstår både de tekniska och verksamhetsmässiga aspekterna av att använda AI och teknik ansvarsfullt.
 • Fokus på etik och ansvar: AI ska användas ansvarsfullt och respektera integritet, säkerhet och mänskliga rättigheter.
 • Samarbetspartner: Vi ser oss själva och våra verktyg som en förlängning av ditt team, på samma sätt som AI kan vara, och arbetar tillsammans med dig genom hela processen, från att identifiera era behov och utmaningar till att implementera och övervaka lösningar.

Kom igång

Vänta inte på att AI påverkar ditt företag – ta kontroll över er framtid och minimera riskerna genom att samarbeta med oss.

Boka ett möte nu och låt oss hjälpa er att forma en strategi och anpassa styrningen för hur ni applicerar ledarskap när det kommer till AI.

Tillsammans kan vi säkerställa att ditt företag är redo att möta utmaningarna och dra nytta av de möjligheter som AI erbjuder på ett ansvarsfullt och säkert sätt.

Boka ett möte

Andra erbjudanden inom ledning och ledningssystem

Beroende på ambitionsnivå hjälper vi er med:

 • Nulägesanalys & Internrevision
 • Projektledning
 • Förvaltning och löpande ledningssystems-support
 • Överföring av befintligt information
 • Ledarskapsutveckling
 • Personlig coachning

Kontakta oss idag för ett förutsättningsfullt möte där vi pratar om hur vi kan ta ert bolag till nya höjder.

Mer om ledningssystem

Vad är ett ledningssystem?

Artiklar

Experter

Joakim Stenström

Joakim Stenström

Ledningssystemsexpert

joakim@cognit.se+46 703 49 45 49

Affärskatalysator som drivs av att skapa hållbar affärsprestanda.

Tidigare arbetat som VD för ett certifieringsorgan, Produktionschef, HSEQ Chef, Revisionsledare, Chefsrevisor samt Interimschef inom ett flertal olika branscher, både nationellt och internationellt.

Lyssna på en nöjd kund!

Hör GleSYS berätta hur de lyckades certifiera enligt 3 standarder samtidigt.

Vad säger ledningssystemskunder?

Meysam Saidzadeh
Meysam Saidzadeh
VD
,
LUCO AB

Vi är jättenöjda med vårt digitala ledningssystem i intranätet - det underlättar verkligen att leda verksamheten och att viktig information är lättillgänglig. Cognit, som kan både ledningssystem och IT, är en klockren samarbetspartner. De har hjälpt oss med en smidig och logisk struktur med precis de IT verktyg man behöver för att gå igenom en certifieringsrevision och expertkunskap om hur vi kan effektivisera vår verksamhet och förbättra vår miljö- och klimatpåverkan.

Peter Carlsson
Peter Carlsson
Head of Sales
,
Friday

Vi funderade mycket på om vi skulle investera i ett ledningssystem när vi fortfarande höll på att bygga vårt bolag men med facit i hand så var det helt rätt gjort. Ganska snabbt insåg vi vilka fördelar det skulle innebära för oss att få bra digitala verktyg för att ständigt utveckla vår verksamhet. Cognits genomtänkta digitala ledningssystem, deras stöd i strategiarbetet och förmåga att sätta sig in i Friday och verkligen vara en partner istället för att bara agera leverantör har hjälpt oss att ta nästa steg som verksamhet.

Tack!

Vi har tagit emot dina uppgifter. Vi hör av oss inom kort

Oj! Något gick fel. Försök igen.
Copyright Cognit Consulting AB 2017-2022
Personuppgiftspolicy