Vad är en allvarlighetsgradsmatris?

Skrivet Av
Patrik Björklund
Patrik Björklund
Publicerad
January 2, 2023
Ämne
Allvarlighetsgradsmatris
Vad är en allvarlighetsgradsmatris?

Att kunna bedöma och hantera risker och avvikelser på ett effektivt sätt är avgörande inom alla företag och organisationer. Detta kan dock vara en utmaning, speciellt vid jämförelser av olika typer av risker och avvikelser. För att underlätta detta har vi på AmpliFlow utvecklat en allvarlighetsgradsmatris, ett verktyg som hjälper till att objektivt och konsekvent bedöma och prioritera risker, avvikelser och även andra saker inom ditt ledningssystem.

Vad är en allvarlighetsgradsmatris?

Klassificering av en avvikelse med allvarlighetsgradsmatrisen

En allvarlighetsgradsmatris är ett verktyg utformat som en tabell som innehåller olika kombinationer av riskfaktorer. Dessa faktorer inkluderar konsekvenser, sannolikhet, upptäckbarhet och kontroll, och varje faktor har sin egen viktning.

Genom att använda denna matris kan vi jämföra risker på ett objektivt sätt, vilket gör det möjligt att prioritera och fatta beslut om lämpliga åtgärder.

Varför använda en allvarlighetsgradsmatris?

Genom att använda en allvarlighetsgradsmatris kan vi jämföra "äpplen med äpplen" istället för att jämföra olika typer av risker på ett subjektivt sätt.

Denna matris gör det också möjligt för alla inom organisationen att värdera risker utifrån samma perspektiv, vilket skapar en konsensus kring hur saker och ting värderas. Detta bidrar till att skapa en mer effektiv och konsekvent riskhantering och avvikelsehantering.

Använda allvarlighetsgradsmatrisen med AmpliFlow

På AmpliFlow strävar vi efter att göra risk och avvikelse-bedömningen så objektiv som möjligt.

Med vår allvarlighetsgradsmatris blir det enklare att bedöma risker på ett objektivt sätt, vilket gör det lättare att prioritera och ta beslut.

Vi förstår dock att det kan vara svårt att veta hur man ska värdera olika saker. Därför är det viktigt för oss att ständigt kommunicera och utbilda kring matrisen, samt att vara tydliga med definitionerna så att de inte tolkas på olika sätt av olika personer.

Är du intresserad av att veta mer om hur du kan effektivisera din riskhantering med vår allvarlighetsgradsmatris? Kontakta oss idag!

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Behöver ni hjälp att nå ISO-certifiering?
AmpliFlow kan hjälpa dig med allt som behövs för att nå certifiering. Från smarta IT-system till projektledning, utbildning, internrevision och mycket mer. Boka ett möte idag för att få veta mer!
Tack! Vi hör snart av oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
Tillväxt

Vi är för små för ett ledningssystem, eller?

Upptäck hur ett ledningssystem kan fungera som en tillväxtmotor för små företag och varför det är klokt att börja etablera det tidigt. Läs mer här!
Patrik Björklund
September 12, 2023
Ledningssystem

En dag i livet för en VD: Med och utan ett ledningssystem

Upptäck hur ett effektivt ledningssystem kan förvandla en VD:s arbetsdag från stressig och kaotisk till strukturerad och kontrollerad. Läs om hur det kan frigöra tid för strategiska beslut, familjeliv och personlig utveckling.
Patrik Björklund
July 24, 2023
ISO-Certifiering

Vanliga fällor vid ISO-certifiering: Så undviker du dem

Lär dig de vanligaste misstagen vid ISO-certifiering och hur du kan undvika dem för att spara både tid och pengar. Få insikter och praktiska tips.
Patrik Björklund
November 22, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka en nulägesanalys idag för att se hur nära du är certifiering, eller kontakta oss för att diskutera direkt med experter.